Efter skud med fyrværkeri: Politiet sætter ekstra mandskab ind på Nørrebro

Københavns Politi vil tage en alvors snak med de unges forældre.

Torsdag aften blev der skudt fyrværkeri mod personer, busser og taxaer på Nørrebro i København.

Det får Københavns Politi til at sætte ekstra ressourcer ind på Nørrebro, oplyser politiet i en pressemeddelelse.

- Borgerne på Nørrebro kan i de kommende dage forvente at se mange betjente på gaden, lyder det fra Jørgen Bergen Sko, der er chefpolitiinspektør i Københavns Politi.

Københavns Politi efterforsker nu sagerne blandt andet med videoovervågning af episoderne.

- Det er en fuldstændig uacceptabel og kriminel opførsel og noget, vi tager meget alvorligt. Derfor sætter vi også målrettet ind i forhold til dem, der står bag. De skal holdes ansvarlige, siger Jørgen Bergen Skov.

Politiet fik ingen meldinger om tilskadekomne.

Torsdag aften var politiet til stede i området omkring Den Røde Plads, Esrumgade, Fredensborgade og Lundtoftegade.

Ballademagere kan ryge ud af lejligheder

Politiet havde fat i flere involverede personer torsdag - heriblandt en del mindreårige, som de registrede navnene på.

De får alle besøg af Københavns Politi, der vil tage en alvors snak med dem og deres forældre.

- Det er ingen leg, det her. Der er en straframme på op til otte års fængsel, når man udsætter andre for fare på denne måde, siger Jørgen Bergen Sko.

Derudover vil politiet viderebringe budskabet om, at man kan risikere at blive sat ud af sit hjem, hvis man bor i en lejelejlighed. 

Indgrebet mod familierne kan ske i medfør af lejeloven. Hvis en person er idømt ubetinget fængsel for en handling begået inden for en radius af en kilometer fra lejligheden, kan boligselskabet beslutte at sætte familien ud.

Ifølge politiet skød unge både med fyrværkeri onsdag og torsdag.

København hårdest ramt

Ingen af Danmarks store byer foruden hovedstaden har oplevet problemer, der kan sammenlignes med dem, der de seneste to dage har plaget området omkring Den Røde Plads på Nørrebro.

Det viser en rundringning til flere af landets politikredse foretaget af TV 2.

Hverken i Aarhus, Aalborg eller Odense kan man genkende billederne, som TV 2 og flere andre medier har bragt, hvor bilister og cyklister står i skudlinjen for personer, der retter bomberør mod hinanden.

- Det er ikke noget, vi har haft særlige problemer med. Det plejer vi heller ikke at have. Vagtchefen bad mig faktisk rose de unge mennesker på Fyn, siger Sunniva Pedersen-Reng, kommunikationskonsulent hos Fyns Politi.

Flere anmeldelser på Sjælland

I Helsingør blev tre lejligheder evakueret 2. juledag, efter endnu ukendte gerningsmænd ifølge politiets mistanke skød med fyrværkeri mod bygningen. En altan brød i brand og politi og brandvæsen blev tilkaldt, ifølge Nordsjællands politi.

I Ballerup har der ifølge Københavns Vestegns Politi været ballade med fyrværkeri lillejuleaften.

Politiet beslaglagde 16. december 2,5 ton ulovligt opbevaret fyrværkeri i Brøndby, herunder 1600 kanonslag. Fire dage senere beslaglagde Københavns Politi 600 kilo fra et ulovligt fyrværkerilager.

Beboerformand: Helt forfærdeligt

Gårsdagens episode, hvor grupperinger på op mod 30 personer skød med fyrværkeri på forbipasserende og hinanden, udspillede sig omkring Lundtoftegade, Den Røde Plads og Mjølnerparken.

Formand for beboerforeningen Mjølnerparken, Muhammed Aslam, siger til TV 2, at han ikke har modtaget nogle klager fra beboerne i området.

- Men det er helt forfærdeligt. Det er jo rigtig farligt og kan gå rigtig galt, hvis man rammer nogen med fyrværkeri. Det hører ingen steder hjemme overhovedet, siger han til TV 2.

Københavns Politi oplyser til TV 2, at de dagen igennem har forberedt sig på at forhindre en gentagelse af de seneste to dage.